Omval i Västra Götaland

Det har hänt mycket i veckan, oegentligheter i polisutredningen om våldtäktsanklagelser mot Assange samt Mubarak som lämnat presidentplatsen ledig vilket är fantastiskt för folket i Egypten, men jag väntade mig faktiskt inte omval i länet pga strul som Svenska Dagbladet uttryckte det:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forhoren-i-assangeutredningen-kritiseras_5934515.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/mubarak-avgar_5935793.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omval-i-orebro-och-vastra-gotaland_5935605.svd

Från mina erfarenheter i Holland så vet jag att valdeltagandet är betydligt lägre i kommun och landstingsvalen vilket gör detta till en större utmaning i att få folk att rösta, men lägre valdeltagande är inget negativt för Piratpartiet vilket vi lärde oss under 2009 i EU valet och nu överskuggar inte riksdagsfrågorna valet varför jag tror vi har en sportslig chans att få in en stol så att säga. Utmaningen blir dock att utforma en landstingspolitik som adresserar flertalet frågor som vår politik påverkar i landstinget med lösningar som kan förklaras på ett enkelt sätt, vilka folk kan förstå. Det finns dock inget datum satt för omvalet än, men med tanke på att partiregistrering för nya partier senast kan göras den den sista Februari så förväntar jag mig att de sätts redan nästa vecka.

Det har varit mycket diskussioner om hur vi skall utveckla vår politik fram tills valet 2014 som förra helgen resulterade i Kommun och Landstingsdagarna i Uppsala förra helgen med duktiga föreläsare. De föreläste om öppen mjukvara inom kommun och landsting samt hur man för politik på kommun och landstingsnivå. Detta ledde till djupgående debatter där bla upphandling och brist på standardisering mm. diskuterades. Vi skrev ihop ett dokument angående mjukvarupolitk som ni finner här:

http://loku.piratpartiet.se

Jag hade med mig PP’s väst kamera samt ett stativ så föreläsningarna och debatterna som följde, dessa kommer snart upp på LOKU’s site.

Vi har även diskuterat hur man ska bygga den framtida skolan där vår kreativitet ej går förlorad, där man fokuserar på sammarbete och social kompetens samt kritiskt tänkande. Jacob Hallen har påbörjat en artikelserie där han förklarar problematiken med dagens skola som är byggd enligt industrialismens principer samt hur man skulle kunna förändra den till att bli framtidens skola. Jacob Hallen har påbörjat en artikelserie där han förklarar problematiken med dagens skola som är byggd enligt industrialismens principer samt hur man skulle kunna förändra den till att bli framtidens skola:

http://blogg.openend.se/2011/2/7/ett-skolpolitiskt-foerslag-foer-piratpartiet

Det föreslås i kommentarena att civil olydnad borde läggas in som en del av undervisningen av folkrätt som ett sätt att förhindra att demokratin urholkas, iövrigt kan jag rekommendera en titt på den animerade 12 minuters versionen av Ken Robinson’s tal från RSA konferensen förra året:

http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

– Nicolas Sahlqvist
Vice Valkretsledare
Piratpartiet Göteborg
+46 705 315 689

Kommentarer

Morgan skrev

En regionalpolitik där vi satsar hårt på att bygga ut svartfiber som infrastruktur för internetoperatörer och företag med stora behov av att flytta data, samt för att påskynda utbyggnaden av fiberbaserat nät till hushållen tycker jag borde vara en självklar valvinnare. Vi törstar väl alla efter mer bandbredd?

JP skrev

Trevliga nyheter gällandes omvalet 😀
Assange: Icke förvånande men bra att det granskas på detta viset…

Egypten: WUNDERBAR!!! 🙂

Daniel Svensson skrev

Inget beslut fattat, varken lokalt eller centralt. Förhoppningsvis lämnar valmyndigheten länsstyrelsen ett snabbt besked om valdatum så att vi kan göra en bedömning av läget.

Bortsett från det uppenbara att vi har chansen att få mandat ser jag ett antal risker med att kandidera.

Det blir en diskussion inom distriktsledningen (dvs DL, vDL alla VL och vVL) och sedan kommer ett medlemsutskick. Länsstyrelsen sätter tempot...

Edit: Hade fel innan. Det är valmyndigheten som bestämmer datum.

nicco skrev

@Morgan:

Att satsa på IT infrastruktur såsom svartfiber är viktigt och läget är sämre än man tror, målet för VG region är 10M Bit åt båda hållen i länet år 2013 vilket är alldeles för lågt då digital TV tar upp mellan 8 – 25 MBit:

http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Regionutveckling/Infrastruktur-IT-kollektivtrafik/Bredband/

Det finns enligt deras rapport från 09 ställen där man inte kan få mer än 0.25 – 0.5 MBit vilket är skrämmande:

http://www.vgregion.se/Pages/187294/IT-infrastrukturstrategi_VG_2009.pdf

@Daniel:

Jag hoppas denna bloggen posten pushar styrelsen till att ta upp frågan snarast, iövrigt är jag nyfiken på ditt resonemang angående riskerna.

Personligen anser jag att de skulle se väldigt illa ut att inte ställa upp i omvalet gentemot våra potentiella väljare, vilket kan ge en negativ bild inför framtida val.

– Nicolas

Henry Rouhivuori skrev

Om valdagen skulle bli den sista reella valdagen; 5 juni, (12 juni tror jag är för nära semestern) så får brevröst göras i ordning den 21 april (Valdag-45dagar). Valsedlar bör då vara levererade typ 11 april. Då verkar 31 mars vara bra som sista dag att anmäla kandidater och beställa valsedlar.

Då har vi 2 veckor i februari plus 2-3 veckor i mars att kandidera. Schemat kan såklart bli tajtare än så, så uppmaning att kandidera vill vi nog ha i det medlemsmailet som Daniel skall skicka.

Daniel Svensson skrev

Jag har precis postat info till partistyrelse, partiledning och distriktsledning så att ingen missar att saker är på gång.

@Nicco Jag kommer inte att argumentera varken för eller emot här på bloggen. Eller i alla fall inte just nu. Jag ville bara flagga för att det inte är odelat positivt.

nicco skrev

@Henry:

De sätter antingen datumet som EU valet eller som ett ordinarie riksdagsval etc, jag hoppas på de senare. Men jag har hört rykten om att vissa partier redan dragigt igång sina kampanjer och isåfall skulle de bli väldigt stressigt. Jag droppa ett mail till valmyndigheten i Fredags och fråga när de skall ha nästa möte så jag hoppas kunna få reda på när detta beslutas under nästa vecka.

@Daniel:

Tack för att du informerat dem, jag hoppas få höra dina argument vid ett annat tillfälle.

– Nicolas

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>